1912013

Column:Prestatie

Mensen geven altijd heel erg om prestaties, is je prestatie niet goed dan kan dat erg veel invloed hebben op bijvoorbeeld je werk/school. Maar wat is nou de beste tip om goed te presteren?
Tumblr_max7go7ja41rxuwj1o1_500_large
Ik heb de pech dat ik niet zo goed presteer onder druk en dat is verschrikkelijk irritant want dan gaat die presentatie heel slecht of ben ik totaal vergeten wat ik ook al weer moet doen. Als je ook heel slecht presteert onder druk kan het zijn dat je faalangst hebt, dan kun je bijvoorbeeld naar www.faalangst.nl gaan waar allemaal tips staan en cursussen die je kan volgen.
Maar hoe presteer je nou het beste? Nou, ik denk dat je het beste presteert als je je angst laat varen en gewoon kalm wordt. Kalmte is alles, zeker als je iets belangrijks moet doen. Begin op tijd met jezelf kalmeren want als je het doet terwijl je bijvoorbeeld al aan het presenteren bent krijg je alleen maar meer stress. Laat het niet teveel door je hoofd rondspoken, zorg natuurlijk wel dat je kent wat je moet weten.
Hier een paar tips:
De dag van tevoren:
  1. Neem een warm bad en neem de tijd!
  2. Bereid je goed voor (erg logisch)! Zonder voorbereiding ben je nergens! Dus niet snel even doorlezen en denken dat je het dan wel kent, neem er echt de tijd voor en overhoor jezelf of presenteer het zonder blaadje voor de spiegel etc.
  3. Zorg voor een goede afleiding (nadat je alles goed hebt voorbereid natuurlijk!), zodat je je even los ervan kan maken. Dus: lees een boek, luister je favoriete muziek, kijk een film, ga in bad, lees een tijdschrift, doe een sudoku. Gewoon alles wat voor afleiding zorgt!
  4. Ga op tijd slapen anders ben je de volgende dag moe en heb je meer kans dat je iets vergeet.
1zbf6z5_large
Net van te voren:
  1. Haal even diep adem door je neus en adem uit door je mond, focus je op je ademhaling. Doe dit totdat je je rustig voelt.
  2. Tel tot tien, simpele truck groots effect :)
  3. Bedenk dat als je een fout begaat de kans klein is dat alleen jij diegene bent die er nog weken mee rond zal lopen en je baas, je leraar etc. is het dan allang vergeten dus laat de angst los om te falen want dat doet iedereen!
Tijdens (voor een presentatie):
  1. Maak oogcontact, ook al lijkt dat eng de mensen luisteren sneller als je aandacht aan ze schenkt.
  2. Praat er enthousiast over (tenzij het juist over iets gaat wat je niet leuk vindt en dat ook de bedoeling was natuurlijk). Jouw enthousiasme zal de andere ook aansteken met enthousiasme!
  3. Probeer niet te snel te gaan praten, zorg dat je goed articuleert en duidelijk alles uitlegt.
  4. Ben je het even kwijt? Begin dan niet uh te zeggen maar herhaal je laatste zin nog eens. Weet je het dan nog niet? Haal even diep adem en vraag anders of er tot nu toe al vragen zijn (misschien een beetje raar).
Tumblr_mcrpdhg3lc1rk7lyho1_500_large
Dus eigenlijk is het beste middel om te presteren..
Rust! Maar een beetje stress is hartstikke menselijk!
Er zijn veel sites die tips hebben om te kalmeren of bijvoorbeeld yoga filmpjes op Youtube. Als je er echt heel erg last van hebt kun je ook gewoon wekelijks/dagelijks yoga gaan doen of andere dingen die je kalmeren. Zorg ieder geval voor dat je niet doorslaat en gewoon rustig blijven!
Zo genoeg serieus gedoe vandaag :D
Love,
Me
Bron: WeHeartIt

No comments:

Post a Comment