2582015

Film review: While We're Young

While we're young is een film over twee getrouwde stellen, een verschil tussen de twee stellen is hun leeftijd en daarmee ook tegelijk hun manier van gedrag en denken. Dat suggereert de film in ieder geval. Het jongere stel, wordt misschien wat overdreven en gegeneraliseerd maar dat versterkt het effect van de film en maakt het ook stukken duidelijker. Duidelijk dat, ook al zit er maar twintig jaar tussen, het al een groot verschil in van allerlei zaken oplevert. Zo vernieuwd het oudere stel zich juist, door Facebook en smartphones te gebruiken, terwijl het jongere stel juist teruggrijpt naar vroeger, zoals platenspelers, typemachines en polaroid's.

De kloof, die in de film misschien wat wordt uitvergroot, is natuurlijk aanwezig in het dagelijkse leven. Denk maar aan het toenemende gebruik van Social Media, maar ook de terugkomst van platen. Dit alles zorgt weer voor een heel andere generatie, die anders handelt dan de generatie hiervoor gewend is. Dat er een verschil is, hoeft op zich geen probleem te zijn (dat bewijst de vader van Cornelia, die al aardig op leeftijd is, in de film wel, door met zijn documentaire's mee te gaan met de tijd), alleen in deze film is dat uiteindelijk toch wel het geval tussen de twee stellen.

De film aanraden doe ik, maar verwacht geen spectaculaire eye-opener en het einde is ook een beetje 'zacht'. Het is een goede film, met een goede boodschap, een goede cast en een goed verhaal. Maar zoals ik al zei verwacht geen overdreven analyses over de verschillen tussen de generaties, misschien is dat juist ook wel weer een pluspunt van de film, dat de boodschap op een luchtige, humoristische manier wordt verteld. Het is daarom ook niet voor niets een komedie én drama tegelijk.

Het verhaal: Het stel Josh (Ben Stiller) en Cornelia (Naomi Watts) allebei in de veertig, voelen zich niet helemaal op gelijke hoogte met hun leeftijdsgenoten die allemaal net kinderen hebben gekregen en deze als hun belangrijkste prioriteit lijken te zien, terwijl zijzelf (na enkele mislukte pogingen) geen kinderen hebben. Dan ontmoeten ze een ander getrouwd stel, Jamie (Adam Driver) en Darby (amanda Seyfried), die beide in de twintig zijn. Ze worden vrienden en de verschillen in leeftijd lijken ze juist naar elkaar toe te trekken. Maar Jamie en Darby zijn misschien niet altijd even eerlijk.

Rebecca

No comments:

Post a Comment